Dit jaar viert DSM in Delft 150 jaar gist

Naast de geschiedenis van Gist en de rol van biotechnologie werd ook een mooi beeld geschetst van een bevlogen ondernemer en oprichter Jacques van Marken en zijn vrouw Agneta van Marken-Matthes.

Zij waren de initiators van een aantal belangrijke Nederlandse bedrijven: de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek (later Gist-Brocades, nu onderdeel van DSM), de Nederlandsche Oliefabriek (later Calvé, nu onderdeel van Unilever) en de niet meer bestaande Lijm en Gelatinefabriek, destijds allemaal gevestigd in Delft.

Van Marken was ook de eerste sociaal ondernemer van Nederland. Decennia voordat andere werkgevers er ook maar aan dachten, richtte Van Marken een ondernemingsraad op en introduceerde hij een ongevallen- en pensioenvoorziening, een winstdelingsregeling en aandelenbezit voor werknemers. Ook was hij één van de eerste die een personeelsblad uitgaf: de Fabrieksbode.

Alles over de tentoonstelling is hier te vinden. Hieronder een kleine impressie van het imposante kantoor aan de Wateringseweg in Delft.